A Kárpát-medencétől délre egy légörvény található, ennek áramlási rendszerében meleg, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának.

Csütörtökön újabb nedves levegő éri el megyénket. Elsősorban a délutáni óráktól kell számítani szórványosan záporok, zivatarok kialakulására.
Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás és jégeső és károkozó szélvihar is előfordulhat.

Felhőszakadások alkalmával 30-60 mm eső is lezúdulhat.

Az alábbi ALADIN modell csapadék előrejelzése csütörtök 15 órára. Jól látható, hogy csapadék illetve zivatargócok alakulnak ki megyénk felett is.



Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok kialakulása miatt!

Pénteken is marad a változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás, továbbra sem lehet kizárni felhőszakadás és jégeső kialakulását.
Szombaton már szárazabb levegő érkezik fölénk, a több napsütés hatására erősödik a nappali felmelegedés, néhol már kevéssel 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Időnként megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet, de csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a rövid napos időszakok mellett, gyakran lesz erősen felhős az ég és szórványosan várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakul. Késő estére 20-24 fokig hűl a levegő.

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső kíséretében. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő.

Szombat: többnyire napos idő várható, azonban időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Elszórtan kialakulhat egy-egy zápor zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 15-19 fok között alakul. A délutáni órákra 29-32 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: szombattól hétfőig szárazabb idő valószínű. A nappali hőmérsékletek egyre többfelé emelkednek 30 fok fölé, igazi strandidő várható. Keddtől, szerdától újabb nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, jég, felhő, zápor, eső, csapadék, időjárás