Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a többfelé előforduló heves zivatarok és felhőszakadások miatt!

A Kárpát-medence időjárását továbbra is egy sekély ciklonális mező alakítja. Ennek áramlási rendszerében, dél felől meleg, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

null

Szerdán az átmeneti naposabb, száraz idő után, a késő délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Valószínű, hogy a késő délutáni, esti óráktól egy jól szerveződött, nagyobb területeket is érintő heves zivatarrendszer halad majd át megyénk felett. A zivatarrendszer érkezésének időpontja kissé még bizonytalan, de a mostani számítások szerint, 17-20 óra között érheti el megyénket délnyugati irányból. A rendszer útját heves zivatarok kísérik.

Egy-egy zivatargócban felhőszakadás ( 30-60 mm eső ) , jégeső ( jégméret 1-3 cm ), és károkozó szélvihar ( 90-100 km/h ) is előfordulhat.
Csütörtökön is az említett nedves, labilis levegő alakítja megyénk időjárását. A gyakran erősen felhős ég mellett csak rövid napos időszakok lehetnek és többfelé kell számítani újabb záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra. Néhol tartós eső is előfordulhat, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Pénteken a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok, felhőszakadások. A hőmérsékletek általában 26-28 fok körül alakulnak, de a tartósan csapadékos időszakokban ennél kissé hűvösebb is lehet majd.
Szombattól szárazabb levegő érkezik fölénk és ezzel együtt erős felmelegedés kezdődik.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte napos idő várható, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható heves zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Zivatar alakalmával viharos szél várható. A délutáni órák hőmérséklete 28-31 fok között alakul. A késő esti órákra 22-25 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: a gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Többfelé kell számítani záporra, zivatarra, néhol felhőszakadásra. Többfelé lehet jelentős mennyiségű csapadék. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a naposabb időszakokban lesznek.

null

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől szárazabb levegő érkezik fölénk, ezzel együtt erős felmelegedés kezdődik, helyenként már hőség várható.

null

Ábra: a nagy felbontású modell szerint, 19 óra körül már Somogy felett lesz a zivatarrendszer.
Ábra: a nagy felbontású modell szerint, 19 óra körül már Somogy felett lesz a zivatarrendszer.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, eső, időjárás