Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

Dél felől több hullámban meleg, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A labilis levegő hatására, a következő napokban gyakran fordul majd elő zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső. Szeszélyes területi eloszlásban, összességében, akár nagy mennyiségű csapadék is lehullhat.

Lassan mozgó felhőszakadás gócokban, rövid idő alatt, akár 30-50 mm eső is lezúdulhat. A hőmérsékletek állandósulni látszanak, a hajnali órákban általában 20 fok körül, míg a délutáni órákban 25-30 fok között alakulnak a maximumok. Az alacsonyabb értékek a tartósan felhős, csapadékos tájakon, illetve időszakokban lesznek, ezzel szemben a napsütéses időszakokban akár 30 fokig is melegedhet a levegő.


A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése, még az események napján is meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A friss számítások szerint hétfőn, főleg a délutáni, esti órákban kell számítanunk záporok, zivatarok kialakulására. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Kedden a rövid napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítanunk újabb záporokra, zivatarokra. Szerdán eleinte csak kevés helyen, majd a délutáni óráktól ismét egyre többfelé várható zivatar, felhőszakadás. Helyenként nagy mennyiségű csapadék is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is előfordulhat. Eleinte elszórtan, majd a délutáni, esti óráktól többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok körül alakul, de a tartósan csapadékos tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 20-24 fokig hűl a levegő.

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Szerda: eleinte még lehet néhány órás napsütés, majd délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar, felhőszakadás. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig, szombatig még folytatódik a változékony nyár, majd vasárnaptól egyre szárazabb, igen meleg levegő érkezhet fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, zápor, felhő, időjárás, eső, csapadék