Sekély ciklonális mező alakítja időjárásunkat. A fölénk érkező nedves, labilis levegő kedvező feltételeket biztosít az esők, záporok, zivatarok kialakulásának. A keddtől csütörtökig tartó időszakban, összességében akár jelentős, néhol nagy mennyiségű csapadék is hullhat.

Kedden és szerdán gyakran lesz erősen felhős az ég, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható jelentős mennyiségű csapadék. A legmagasabb nappali hőmérsékletek mindkét nap 25-27 fok között alakulnak, azonban a tartósan csapadékos időszakokban és tájakon ennél hűvösebb lesz.

Csütörtöktől már távolodik térségünkből a frontrendszer, azonban még marad nedvesség a légkörben. A több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Kissé melegszik a levegő, a délutáni órákban 25-28 fok körüli hőmérsékleti értékeket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás kíséretében. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 25-27 fok között alakul, de a tartósan csapadékos helyeken ennél hűvösebb lesz. Késő estére 20-22 fokig hűl a levegő.

Szerda: az erősen felhős ég mellett néhol  rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet.

Csütörtök: a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, átmenetileg kevesebb helyen lehet csapadék és melegszik az idő, többfelé 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét elején ismét nő a zápor, zivatarhajlam, újabb frontrendszer érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, felhő, eső, zápor, csapadék, időjárás