Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások és heves zivatarok miatt.

A várható hőség miatt, továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben!

Hétfőn nyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat. A front előterében  a délutáni, esti órákban már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. A Dunántúl fölé valamivel már enyhébb levegő szivárog majd be, de így is meleg lesz, a délutáni órákban általában 30-32 fok körül alakul a hőmérséklet.

Valószínű, hogy a front lelassul, hullámot vet felettünk, ezért csapadékzónájával a következő napok időjárását is megfogja határozni.
A keddtől csütörtökig tartó időszakban, összességében jelentős mennyiségű csapadék is hullhat megyénkben.

Kedden és szerdán nedves, labilis levegő alakítja időjárásunkat. Többnyire erősen felhős idő várható, de emellett előfordulhatnak napos időszakok is. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadék valószínű. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 25-27 fok körül alakulnak, de a tartósan csapadékos tájakon 25 fok alatti maximum hőmérsékletek lesznek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte napos, száraz idő várható, majd az esti órákban erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Napközben megerősödik a déli szél. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok körül alakul. A késő esti órákra 24-26 fokig hűl a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, de emellett kevés napsütés is előfordulhat. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. A reggeli órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul. A délutáni órákra általában 25-27 fokig melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos tájakon nem éri el  a hőmérséklet a 25 fokot.

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol lehet kevés napsütés. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék várható. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos helyeken 25 fok alatt marad a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a hét második feléig marad a mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. A mostani számítások szerint, a hét végére szárazabb, melegebb levegő érkezhet, visszatérhetnek a 30 fok feletti maximum hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, front, zápor, zivatar, időjárás