Déli áramlással afrikai eredetű egyre melegebb, száraz léghullámok érkeznek fölénk. A Kárpát-medence felett azonban még van nedvesség a légkörben, ezért péntekig, igaz egyre kisebb eséllyel, de szórványosan még kialakulhatnak záporok, zivatarok. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Napról napra kissé erősödik a kánikula, szombaton már 30-33 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd és a hajnalok is egyre melegebbek lesznek.

Csütörtökön és pénteken a sok napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és eleinte szórványosan, pénteken már csak elszórtan alakulhat ki egy-egy hűsítő zápor, zivatar. Szombaton már szárazabb levegő lesz felettünk, legfeljebb néhol alakulhat ki zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Csütörtök: a sok napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 28-31 fok körül alakul. A késő esti órákra 22-25 fokig hűl a levegő.

Péntek: napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 16-19 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

Szombat: sok napsütés várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Legfeljebb néhol alakulhat ki frissítő zápor. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégi kánikula után hétfőn, heves zivatarokkal hidegfront érkezik. Mérséklődik a nappali felmelegedés és többfelé lehet jelentős csapadék. A jövő hét második felétől melegedés kezdődhet, de a zápor-zivatar jelleg megmaradhat.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, szalinay, nyár, időjárás