Időjárásunkat egy anticiklon, valamint a tőlünk délre található légörvény alakítja. Ezek áramlási rendszerében meleg, kissé labilis levegő érkezik fölénk, ami továbbra is kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

A péntekig tartó időszakban, a sok napsütés mellett, elsősorban a délutáni, kora esti órákban szinte mindennap lehet számítani szórványos záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Péntektől kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, már csak elszórtan alakulhat ki egy-egy hűsítő zápor, zivatar. Egyre melegebb lesz, csütörtöktől már 30 fok fölé emelkedik a nappali hőmérséklet és az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a napos időszakok mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 27-30 fok között alakul. A késő esti órákra 22-24 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: a sok napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan lehet számítani zápor, zivatar kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: a sok napsütés mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 16-19 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégi kánikula után, hétfőtől ismét változékonyabbra fordul időjárásunk, növekszik a zápor, zivatarhajlam és mérséklődik a meleg. A jövő hét második felétől újabb melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, nyár, időjárás