Egy tőlünk délre található légörvény áramlási rendszerében, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A csütörtökig tartó időszakban, a sok napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni óráktól fordulnak elő záporok, zivatarok.

Egy-egy zivatargócban továbbra is előfordulhat felhőszakadás és jégeső.

Fülledt, meleg idő várható, a hajnali órák hőmérséklete 14-18 fok között alakul, míg a délutáni órákban eleinte 27-30, majd csütörtökön már 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Péntektől szárazabb levegő érkezhet fölénk és tovább erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 27-30 fok között alakul. Késő estére 20-23 fokig hűl a levegő.

Szerda: a sok napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is lehet, felhőszakadás, jégeső kíséretében. A reggeli órák hőmérséklete 14-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: a sok napsütés mellett, időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére szárazabb, forró léghullámok érkeznek fölénk,csökken a zápor-zivatar hajlam, beköszönt a kánikula. A jövő hét elején átmenetileg ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, felhő, jég, zápor, csapadék, eső, időjárás