Továbbra is nedves, labilis léghullámok alakítják megyénk időjárását.  Egy ciklon örvénylik a Kárpát-medence környékén.

Ennek áramlási rendszerében több hullámban nagy nedvességtartamú, páradús levegő érkezik fölénk. A csapadékos időjárás miatt, a délutáni hőmérsékletek az átlagos alatt maradnak.

Pénteken többnyire erősen felhős idő várható, csak időnként szakadozhat fel a felhőzet. Az esti órákig többfelé fordulhat elő eső, zápor, néhol felhőszakadás. Összességében jelentős mennyiségű csapadék valószínű.

Az élénk, időnként erős északnyugati szélben 22-25 fok közé melegszik a levegő, azonban a tartósan csapadékos tájakon csak 20 fok körül alakul a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

fotó: Varga György - MTI
fotó: Varga György - MTI

Szombaton szárazabb levegő érkezik a Dunántúl fölé, felszakadozik a felhőzet és több napsütésre számíthatunk. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A szél élénk lesz, de ezzel együtt is erősödik a nappali felmelegedés, helyenként 25 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

Vasárnap a napos idő mellett,  időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan továbbra sem lehet kizárni egy-egy zápor, zivatar kialakulását. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már megközelíthetjük a 29-30 fokot is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, felhőszakadás is előfordulhat. Az északnyugati szél élénk, a Balaton térségében erős lesz. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 22-25 fok között alakul, azonban lesznek helyek, ahol nem lesz melegebb 20 foknál. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 23-26 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos idő várható, de időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-29 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől jelentős felmelegedés kezdődik, visszatér az igazi nyári idő, a hét közepéig azonban még előfordulhatnak átmeneti záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, eső, csapadék, felhő, zápor, időjárás