Helyenként károkozó szélvihar is előfordulhat majd. Valószínű, hogy a leghevesebb események a megye délkeleti és keleti tájain fordulnak majd elő, de máshol sem lehet kizárni azokat.

A friss modellszámítások szerint, kedden több zivatarrendszer is áthaladhat Somogy felett. Az első zivatarzóna a reggeli, illetve délelőtti órákban érkezhet meg, majd a következő a délutáni, késődélutáni órákban éri el megyénket.

Többször erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat szélvihar kíséretében.
Lokálisan nagy mennyiségű, akár 20-60 mm csapadék is lezúdulhat, amely villám árvizeket is okozhat majd.

Az esti, késő esti órákra a zivatarzóna elhagyja térségünket, csendesebbre fordulhat időjárásunk.

Átmeneti szünet után, szerdán újabb csapadékzóna érkezik, erősen megnövekszik a felhőzet és sokfelé várható újabb eső, zápor, zivatar.

Kiterjedtebb, tartós esőzés is valószínű.

null

1. Ábra: a modell a kedd reggeltől érkező első zivatarrendszert jelzi.

null

2. Ábra: a kedd délután érkező második zivatarrendszer.

null

3. Ábra: az ECMWF modell CAPE, azaz konvektív potenciális energia előrejelzése keddre. A magas CAPE érték ( narancs szín ) a heves zivatarok egyik feltétele.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nemyolo, somogy, zivatar, időjárás