Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek.

Vasárnap, egy érkező frontrendszer előterében tovább erősödik a déli áramlás, ekkor lesz a meleghullám tetőpontja, többfelé mérhetünk majd 30-31 fokos csúcshőmérsékleteket. Eleinte napos, száraz idő várható, majd vasárnap késő délutántól már megnövekedhet a felhőzet és elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. A délnyugati szél egyre erősebb lesz, jelezve a hétfőre érkező újabb változást.

A rövid meleghullám csúcspontja vasárnap várható, ekkor többfelé mérhetünk majd 30-31 fokos maximum hőmérsékleteket.

Hétfőn egy hullámzó frontrendszer érkezik fölénk, amely a nap végére át is halad rajtunk. Erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. A szél északnyugatira fordul és tovább erősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. Átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban 22-24 foknál nem lesz majd melegebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, kevés gomolyfelhővel. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakul. Késő estére 19-22 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte túlnyomóan napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat már. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is lehet felhőszakadás és jégeső kíséretében. A szél északnyugatira fordul és megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok körül alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a nyárias időjárás. Erőteljes felmelegedések, valamint kisebb lehűlések váltogathatják majd egymást.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vízpart, kánikula, nap, strand, időjárás