Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló heves zivatarok és felhőszakadások miatt.

Egy hullámzó frontrendszer alakítja időjárásunkat, emiatt a következő napokban meglehetősen változékonyan alakul időjárásunk. Az erősen megnövekvő felhőzetből többfelé és több alkalommal kell számítani esőre, záporra, zivatarra, felhőszakadásra. Azokon a tájakon, ahol átmenetileg kisüt a nap, heves zivatarok is lehetnek. Szeszélyes területi eloszlásban, összességében, akár 20-50 mm eső is lehullhat az előttünk álló időszakban. A maximum hőmérsékletek a csapadékos tájakon és időszakokban, mindössze 20-23 fok között alakulnak majd.

null

Kedden a nap nagy részében többnyire erősen felhős idő várható és többfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporra, zivatarra. Lokálisan nagy mennyiségű csapadék is lehullhat. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok körül alakul.

Szerdán gyakran lesz erősen felhős az és, csak rövid időre szakadozhat fel a felhőzet. Sokfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporra, zivatarra. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A nappali hőmérsékletek továbbra is 20-23 fok között alakulnak.

Csütörtökön szárazabb levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet és többfelé kisüt a nap.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, zivatarral. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul. A késő esti órákra 18-20 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, zivatarral. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben marad a változékony idő. Az előttünk álló hétvégén melegszik az idő, de vasárnaptól újabb záporok, zivatarok lehetnek. A jövő hét elején ismét mérséklődhet a felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, szalinay, eső, időjárás