Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló heves zivatarok miatt.

Északnyugat felől hidegfront éri el megyénket. A front valószínűleg a délutáni órákban éri el térségünket, előtte még néhány órás napsütésre is lehet számítani. A változóan felhős, napos idő után, átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporok, esetleg zivatarok kialakulására. Főleg a megye délnyugati tájain, nem lehet kizárni egy-egy hevesebb zivatar előfordulását sem. A heves zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A front érkezésével megerősödik az északnyugati szél, amely a Balaton térségében időnként viharossá is fokozódhat. Kissé visszaesik a hőmérséklet, a mai maximumok 23-26 fok között alakulnak majd, a magasabb értékek a front előtti, még napos tájakon valószínűek.

Szombatra átvonul felettünk a front, többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Napközben még megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul majd, azonban a hajnal kifejezetten hűvös lesz, néhol 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Vasárnap a hűvös reggel után gyorsan emelkedik a hőmérséklet, a délutáni órákban már 25-28 fok közötti értékeket mérhetünk majd. Többnyire napos idő várható, de időnként megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte napos idő várható, majd átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol heves zivatar is lehet. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 23-26 fok között alakul, a maximumok még a front előtt állnak be. A késő esti órákra 16-20 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, de a szélvédett helyeken 10 fok alá is csökkenhet. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 9-13 fok között alakul, de néhol ennél is hűvösebb lehet. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. A kezdeti erős melegedés után lehűlés, majd a jövő hét második felétől ismét melegedés valószínű. Kedden többfelé lehet jelentős csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, kapospont, szalinay, időjárás