Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése a nyári hónapokra. A modell összességében átlagos hőmérsékletű, főleg a Kárpát-medence déli, délnyugati tájain, valamivel átlag feletti csapadékhozamokkal számol a nyár folyamán.

A hosszútávú modell az előző hónapokban meglehetősen jól vizsgázott, és ha hinni lehet a mostani számításoknak is, akkor egyelőre úgy látszik, hogy a hőmérsékleti anomália nem fog jelentősen eltérni sem pozitív, sem pedig negatív irányban, ami annyit jelent, hogy összességében nem valószínű szélsőségesen meleg, illetve rendkívül hűvös nyár sem.

Ha megnézzük az 1. júniusi hőmérsékleti ábrát, akkor láthatjuk, hogy a modell rendhagyó módon, Európa keleti, északkeleti területei fölé várja a jelentősebb pozitív anomáliát, azaz az átlagosnál melegebb időt. Ezzel szemben a kontinens délnyugati területei fölé, átlagosnál hűvösebb időt valószínűsít. Valószínű tehát, hogy az előző területeken az anticiklonális, száraz, meleg periódusok fognak dominálni, míg Európa déli, délnyugati területein, a mediterrán térségben, inkább a ciklonális, csapadékosabb időszakok. A Kárpát-medence éppen ütköző zóna lehet majd, e két egymástól jelentősen eltérő légtömegek határán.

Forró száraz, valamint mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időszakok váltakozhatnak majd egymással. A jelenlegi modellszámítások szerint, a Kárpát-medence keleti, délkeleti fele, a nyár folyamán, összességében melegebb lehet majd, mint a nyugati.
Fontos azonban megemlíteni, hogy az idén viszonylag korán, nagy mennyiségű, igen meleg levegő kezdett el felhalmozódni az Arab-tábla és Észak-Afrika felett, amely folyamat a következő időszakban ezeken a területeken tovább folytatódhat. Ez a nagy meleg, megfelelő időjárási helyzet kialakulásával, komoly hőhullámok formájában, bármikor beleszólhat majd a Kárpát-medence időjárásába is, ezzel pedig akár jelentősen pozitív irányba is térítheti majd az előrejelzett anomáliát.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés bizonytalan, ezért csak jelzés értékű. Az előrejelzés a CFS modell friss futásai alapján készült. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júniusra. Szépen látszik a hőmérsékleti megosztottság Európa felett. Rendhagyó módon, Európa keleti, északkeleti tájai összességében az átlagosnál melegebb lehet, míg a déli, délnyugati tájak az átlagosnál hűvösebb. Hazánk éppen ütköző zóna lehet a forró száraz és a kevésbé meleg, csapadékosabb légtömegek határán. ( az ábrán a piros szín jelzi az átlagosnál melegebb időt, míg a kék szín az átlagosnál hűvösebb időt.)

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júniusra. Látható, hogy Európa déli, délnyugati területein, így hazánk déli tájain is, az átlagosnál több csapadék lehet. ( az ábrán a zöld és kék szín jelzi az átlagosnál több csapadékot. )

null

3. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra. Hazánk felett a 0 fokos anomália, azaz összességében átlagoshoz közeli hőmérsékletek valószínűek július hónapban.

null

4. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra. A modellnagyjából átlagos csapadékhozamokkal számol július hónapra.

null

5. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra. A modell összességében átlagos hőmérsékleteket számol augusztusra. Itt is látható a hőmérsékleti megosztottság Európa felett. Északkeleten pozitív anomália, míg délnyugaton negatív anomália jelentkezik. Hazánk a kettő közötti, átlagos hőmérsékletű zónában fekszik.

null

6. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra. A modell nagyjából átlagos csapadékkal számol augusztusra.

null

7. Ábra: az ábrán az Arab-táblán felhalmozódó igen meleg levegő látható. ( lilás szín)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, nyár, időjárás