Továbbra is a közelünkben örvénylő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A légörvény csapadékzónája ma a Dunántúl fölé fog koncentrálódni, ennek hatására többfelé kell számítanunk jelentős esőre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a jelentős csapadék, és a helyenként 70 km/h erősséget meghaladó széllökések miatt.

Pénteken tehát a ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat. Általában borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Az éjféli órákig megyénkben, területi átlagban akár 10-20 mm eső is hullhat. Az északi szél sokat veszít erejéből, azonban még így is erős, időnként viharos lehet. Somogyban 70-80-90 km/h erősségű széllökések még előfordulhatnak a nap folyamán, majd estétől tovább mérséklődik a szél. A nappali hőmérsékletek csak néhány fokkal emelkedhetnek 10 fok fölé.

Szombaton tovább gyengül a ciklon, azonban a légkörben még marad nedvesség, így eleinte többfelé kell számítani esőre, záporra, de közben időnként már elvékonyodhat a felhőzet is. A hőmérsékletek emelkednek,  a délutáni órákban általában 14-17 fok körüli értékeket mérhetünk majd.

Vasárnaptól jelentősen javul az idő, több napsütés várható, és tovább melegszik a levegő, többfelé elérhetjük a 20 fokot is. Nem lesz azonban zavartalan a napsütés, az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórt záporok is kialakulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: borult idő várható, sokfelé jelentős mennyiségű esővel. Az északi szél  erős, időnként viharos lehet, majd az esti óráktól jelentősen mérséklődik. A délutáni órák hőmérséklete 8-11 fok körül alakul. A késő esti órákra 8-10 fokig hűl a levegő.

Szombat: a többnyire erősen felhős ég mellett, időnként elvékonyodhat a felhőzet. Többfelé kell számítani esőre, záporra. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok körül alakul. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: a változóan felhős ég mellett napsütésre is számítani lehet. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan fordulhat elő futó zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején erős felmelegedés kezdődik, megérkezik a nyár.

A friss radarképen a Dunántúl fölé koncentrálódó csapadékzóna látható:

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: orkán, özönvíz, ciklon, árad, idő, felhő, szél, eső, időjárás, vihar, csapadék