A közelgő vihar várhatóan a csütörtök délelőtti órákban éri el tetőfokát, a szél gyengülésére pénteken napközben lehet számítani. Siófok fokozott odafigyelést kér a lakosságtól a szélsőséges időjárási körülmények miatt.

Az Országos Meteorológia Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának előrejelzése szerint a már most viharos északi, északnyugati szél a késő délutáni, esti órákban tovább erősödi, 90 km/h körüli széllökésekkel kell számolni. A viharos szél ereje szerdáról csütörtökre virradó éjszaka fokozódik, a legerősebb széllökések a hajnali órákra elérhetik a 100 km/h sebességet. Éjjel ráadásul megered az eső is, a csapadék pedig az erős széllel együtt kimosódást, csuszamlást okozhat. Azt is lehet mondani, hogy ilyen erős szélben vízszintesen esik majd az eső.

A Balatonon várhatóan 1 métert meghaladó hullámok várhatók. A jelenlegi 128 centiméteres vízszint mellett pedig ismét arra számítanak a védekezésben résztvevők, hogy a víz kicsap a partra.

Siófok polgármestere arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy intézkedésére a városháza valamennyi, védekezésben érintett osztálya, így a Városőrség és a városüzemeltetés és a Balaton-parti Kft. munkatársai is folyamatos készültségben vannak. A város mélyebben fekvő területein kora délutántól kezdődően homokzsákokból nyúlgátat építenek, és az éjszakai készültségről is gondoskodtak. Ebben az időszakban szükség esetén közmunkások is bevethetők lesznek.

Az önkormányzat a várható időjárási körülmények miatt óvatosságra intette az oktatási intézményeket, és a tömegközlekedésben résztvevőket is a balesetek elkerülése végett.
A város vezetése egyúttal arra kéri a lakosságot, hogy a viharos erejű szélben fokozott körültekintéssel tartózkodjanak a közterületeken, hiszen számítani lehet arra, hogy a fák ágai nem bírják majd a szél okozta folyamatos nyomást. Erre a parkolásnál is legyenek figyelemmel!

A közelgő vihar sokban hasonlít arra a szinte pontosan négy évvel ezelőtt érkezett ciklonra, amit a szakemberek később Zsófiának neveztek el. Ekkor csúszott meg például a Sió partfala is, aminek következtében leszakadt a csatorna partján haladó kerékpárút mintegy 150 méteres szakasza.

Címkék: vihar, siófok, balaton, időjárás