Ma eleinte még várható néhány órás napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Főleg a megye déli, délnyugati tájain heves zivatar is előfordulhat, felhőszakadás és jégeső kíséretében. Többfelé lehet jelentős mennyiségű csapadék. A kezdetben élénk délnyugati szél megerősödik, majd az esti óráktól északnyugatira fordul. A mai maximum hőmérsékletek valószínűleg a déli órákban állnak be, ekkor többfelé mérhetünk még 24-25 fokot, majd a délutáni órákban már visszaesik a hőmérséklet.

Hétfőn eleinte még felhős idő várható, szórványosan kisebb esőkkel, záporokkal, majd később felszakadozik a felhőzet, már csak néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél még többfelé élénk, időnként erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet már csak 16-18 fok között alakul.

Keddtől egy erős ciklon hatása alá kerülünk, egyre többfelé kezdődik esőzés, amely kisebb szünetekkel ugyan, de szombatig is eltarthat. A hőmérsékletek tovább csökkennek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null


Vasárnap: eleinte még lehet kevés napsütés, majd a déli órákra erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is lehet, felhőszakadással, jégesővel. A délnyugati szél megerősödik, majd északnyugatira fordul. A hőmérséklet a déli órákra 22-25 fokig emelkedik, majd délutántól lehűlés várható. Késő estére 13-17 fokig hűl a levegő.

null


Hétfő: eleinte még lehet kisebb eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, de futó zápor ezek után is előfordulhat majd. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

null


Kedd: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kezdődik eső. Az északira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.


null

Távolabbi kilátások: szerdától egy viharciklon alakítja megyénk időjárását, amely valószínűleg szombattól gyengül jelentősebben. Jövő vasárnaptól javulhat az idő.

null


A zöldes szín jelzi azokat a területeket, ahol ma délután, nagyobb eséllyel alakulhat ki heves zivatar.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, szalinay, időjárás