Pénteken többnyire napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhetnek meg a gomolyfelhők. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 22-25 fok körül alakul. Az éjszakai óráktól egy gyenge hidegfront érintheti hazánkat, ám ez jelentős változást nem fog okozni.

Szombaton eleinte még lehetnek felhősebb területek és itt-ott futó zápor is előfordulhat, de napközben már többnyire napos idő várható, élénk északnyugati széllel. A délutáni hőmérsékletek 20-23 fok körül alakulnak.

null

 

Vasárnap napközben már egy komolyabb hidegfront közelíti meg térségünket. A front előterében még meleg levegő áramlik fölénk, ezért átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, a déli órákig többfelé mérhetünk 24-25 fokos maximum hőmérsékleteket. Eleinte még lehet kevés napsütés, majd a déli óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé lehet eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, majd az esti óráktól, a hidegfront hatására északnyugatira fordul és tovább erősödik. Hétfőre 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 22-25 fok körül alakul. Késő estére 14-17 fokig hűl a levegő. Az éjszakai órákban átmenetileg megnövekszik a felhőzet.

null

Szombat: eleinte még lehetnek felhősebb tájak, néhol futó záporral, majd a délelőtt folyamán felszakadozik a felhőzet, és napközben már napos idő várható. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: eleinte még lehet napsütés, majd a déli óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé lehet eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, majd átfordul északnyugatira. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A Déli órákra 22-25 fokig melegszik a levegő, majd a délutáni óráktól lehűlés kezdődik.

null

Távolabbi kilátások: jövő keddtől egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Hűvös, esős idő veszi kezdetét, helyenként nagy mennyiségű csapadék is várható. Javulás legkorábban vasárnaptól kezdődhet majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, szalinay, tavasz, időjárás