A hétvégén is folytatódik a változékony idő, a napsütés mellett több helyen lehet eső, akár zivatar is. Néhol megerősödhet, viharossá is fokozódhat a szél, de marad a meleg idő, vasárnap akár 27 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.


A hét legvégén, illetve a jövő hét elején azonban újabb jelentős változás kezdődik időjárásunkban - írja legfrissebb előrejelzésében a KaposPont időjósa, aki szerint fokozatosan egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. Ez az időjárási helyzet valószínűleg több napig biztosítja majd a kiadós csapadékkal tarkított hűvös időt.

Vasárnap estétől egy hidegfront éri el térségünket, amely esőket, záporokat, helyenként zivatarokat okozhat majd. A hidegfront hatására a mediterrán térségben egy ciklon képződik, amely keddtől kezdve több napig is meghatározhatja majd hazánk időjárását. A ciklon előoldalán meleg, nagy nedvességtartalmú, míg hátoldalán hűvös levegő érkezik fölénk. E két levegőfajta éppen a Kárpát-medence felett keveredhet majd egymással, emiatt esősre és meglehetősen hűvösre fordulhat időjárásunk.

A jövő keddtől péntekig tartó időszakban többfelé lehet jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék. A legfrissebb modellszámítások szerint összességében akár 40-50 mm eső is eshet, de  néhol e feletti hozamok is elképzelhetők. A sok csapadék hatására helyenként kisebb árvizek, villám árvizek is előfordulhatnak.

A hőmérsékletek a csapadékos időszak alatt mindössze 14-15 fok körül alakulnak majd.

Egyelőre még bizonytalan, de a csapadékos periódus akár 5-6 napig is eltarthat. Legkorábban május 18-20-tól lehet erősebb felmelegedés, valamint naposabb, száraz idő.

Használjuk ki az előttünk álló kissé változékony, ám még meleg hétvégét!

Megjegyzés: a középtávú előrejelzés még meglehetősen bizonytalan, ezért csak jelzésértékű.

A GFS modell hőmérsékleti és csapadék előrejelzése Kaposvár és környékére. A kék nyilak a kiugró csapadékgörbét jelzik.


A GFS modell csapadék előrejelzése a vasárnaptól csütörtökig tartó időszakra. Összességében a Dunántúl nagy részén akár 50 mm eső is hullhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ragyog, napsüt, lehűl, hétvége, árvíz, eső, időjárás