A szaharai homok érkeztének oka most nem a brit ciklon áramlási rendszere, hanem egy tőlünk délre örvénylő nagy kiterjedésű mediterrán ciklon.

A mediterrán ciklon méretét jól jellemzi, hogy akkora áramlási rendszerrel rendelkezik, hogy egyenesen Afrika felől szállítja fölénk a levegőt. A légörvény előoldali áramlásában, homokot szippantott fel a sivatagból, amely a légkörben az áramlások hatására, fokozatosan északabbra sodródott, elérve ezzel hazánk légkörét is.

A ciklon azonban a homok mellett nedves levegőt is szállít, így az eső kimossa majd a légkörben lebegő homokszemcséket, melyeket viszontláthatunk majd a talajon, a különféle tereptárgyakon.

Az alábbi műholdképen szépen kirajzolódik a légkörben lebegő szaharai homok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szaharai, sivatag, légkör, homok, időjárás