Csütörtökön dél, délkelet felől erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé kell számítani esőre, záporra, a délutáni órákban egy-egy zivatarra. Lokálisan akár jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat. Lesznek helyek, ahol időnként gyengén felhős, rövid napos időszakok is előfordulnak majd. A délutáni órák hőmérséklete nem változik lényegesen, általában 20-23 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékek a gyengébben felhős tájakon lesznek.

Pénteken is a nedves levegő alakítja megyénk időjárását. Többnyire erősen felhős, borult idő várható, újabb esővel, záporral, a délutáni órákban egy-egy zivatarral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 17-20 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szombaton valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, de szórványosan ekkor is lehet számítani kisebb záporok kialakulására.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: általában erősen felhős idő várható, csak néhol és rövid időszakokra vékonyodhat el a felhőzet, és süthet ki a nap. Többfelé kell számítani esőre, záporra, délután néhol zivatarra. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul. A késő esti órákra 14-16 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol zivatarral. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Szórványosan lehet számítani kisebb záporok kialakulására. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 18-22 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, viszonylag meleg idő.

null

Az aktuális műholdképen a tőlünk délkeletre örvénylő mediterrán ciklon látszik. A ciklon délkeleti áramlással szállítja fölénk a nedves levegőt.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, szalinay, időjárás