Hétfőn a napos időszakok mellett, főleg a délutáni óráktól, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy zivatargócban akár felhőszakadás, illetve kisméretű jég is előfordulhat. Melegszik az idő, a délutáni órákban már 20-23 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Kedden továbbra is meleg, de még nedvesebb levegő ér el minket. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és sokfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhány helyen felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 20-24 fok körül alakul.

Szerdán eleinte szárazabb, majd később ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért a kezdeti sok napsütés után, időnként erősen megnövekszik majd a gomolyfelhőzet, és többfelé kell számítani újabb záporok, zivatarok kialakulására. Tovább melegszik a levegő, már-már nyárias, 24-25 fok körüli maximum hőmérsékleteket is előfordulhatnak majd a délutáni órákban.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

hétfő.jpg

Hétfő: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé lehet zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, vagy jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul. A késő esti órákra 13-16 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: a napos időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és sokfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Zivatarok alkalmával viharossá fokozódhat a szél. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-24 fokig melegszik a levegő.

null

Szerda: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, az átlagosnál melegebb idő. Pénteken, szombaton átmenetileg néhány fokot mérséklődik a meleg.

Balkan_2014042006_ccin_33.jpg

A modell a légkörben ma délután felhalmozódó energiákat jelzi, amely feltétele lehet a zivatarok kialakulásának. Az ábrán, a zöld színnel jelezett területeken van esély zivatarok kialakulására a délutáni, illetve esti órákban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: húsvét, szalinay, időjárás