Szerdán felszakadozik a zárt felhőzet, majd napközben felhőátvonulások várhatók, szórványos záporokkal. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órákban 14-15 fok körüli hőmérsékletek várhatók, de a szél miatt ennél jóval hűvösebbet érzünk majd.

Csütörtökön is folytatódik a változékony idő. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan kell számítani záporokra. A szél továbbra is erős marad, míg a hőmérsékletek a délutáni órákban 15 fok körül alakulnak.

Péntekre nyugalomba jut a hideg levegő, mérséklődik a szél, emiatt hajnalra erősebben lehűl a levegő. Egy-két fagyzugos völgyben, nem elképzelhetetlen a gyenge talaj menti fagy sem. A megye nagy részén 2-5 fok körüli minimum hőmérsékletek valószínűek. Napközben már délire fordul felettünk az áramlás, így kissé erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: felhőátvonulások várhatók, szórványos záporokkal. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 14-15 fok körül alakul. Késő estére 5-10 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani záporokra. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákban 15 fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csapadék nem valószínű. A szél mérsékelt marad. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között alakul. A szélvédett, fagyzugos völgyekben talaj menti fagy sem kizárt. A délutáni órákra 16-19 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. A hétvégére újabb, de a mostaninál gyengébb hidegfront ér el minket. Futó záporok előfordulhatnak majd, és a hőmérsékletek nem változnak lényegesen. A jövő hét elejétől melegszik az idő.

null

Radarkép: az aktuális radarképen a hidegfront csapadékzónája látszik. Somogy felett még gyenge csapadékzóna található ( kék szín ), de a következő órákban nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és napközben felhőátvonulások várhatók. A kék nyilak az áramlást, valamint a csapadék szélét jelzik. A gyenge esőzóna folyamatosan tolódik kelet felé.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, időjárás