Az aktuális műholdfelvételen szépen kirajzolódik az a klasszikus hidegfront, amely ezekben az órákban érte el Ausztria nyugati részeit. A gyorsvonati sebességgel haladó front, és  annak csapadékzónája, a késő délutáni óráktól már eléri hazánk határait is.

A KaposPont időjósa korábban is erről beszélt már.

Somogy megyét a hidegfront, valószínűleg a késő esti, éjszakai órákban éri el, de a front úgynevezett előterében, már előtte sem lehet kizárni zápor, esetleg zivatar kialakulását.

Az alábbi ábrán a hidegfront éles vonala látszik (kék nyíl). A piros nyilakkal jelölt, 12-20 km széles,  hosszan elnyúló felhősáv, fátyolfelhőzet, amely a következőkben átmenetileg szűrheti majd a napsütést.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, betör, Somogy, időjárás