Kedden eleinte még napos idő várható, csupán fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. A késő délutáni óráktól, az érkező hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. A szél eleinte délnyugati lesz, majd később átfordul északnyugatira. Az esti, illetve éjszakai órákban, egy markáns hidegfront vonul át hazánk felett. A front útját eső, zápor, zivatar és viharossá fokozódó északnyugati szél jelzi. A front csapadékzónájából, a szerda hajnali órákig, helyenként 5-10 mm csapadék is hullhat.

null

Szerdán már a front mögött leszünk, felhőátvonulások várhatók szórványos záporokkal. Az északnyugati szél továbbra is erős, helyenként viharos marad. A hőmérsékletek a keddi értékekhez képest 10 fokkal visszaesnek. A délutáni órákban általában 14-15 fok körüli értékeket mérhetünk majd, de az erős szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Csütörtökön is marad a változékony szeles idő, szórványos záporokkal.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte napos idő várható, majd a késő délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet, és többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, majd az esti óráktól átfordul északnyugatira. A hidegfront a késő esti, éjszakai órákban vonul át felettünk, ekkor tartósabb csapadék is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 22-25 fok között alakul. Késő estére 13-17 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: felhőátvonulások várhatók szórványos záporokkal, de közben napos időszakok is lehetnek. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő, de a tartósabban felhős tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani záporokra. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között valószínű. A délutáni órákban 15 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. Pénteken átmenetileg szárazabb, és melegebb levegő érkezik hozzánk, majd a hétvégén ismét nedves léghullámok alakítják időjárásunkat.

null

1. Ábra: a modell, szerda 03 órára órára várja a jelentősebb csapadékot megyénkre. A mostani számítások szerint, a hidegfront csapadékzónája reggel 06 órára már elhagyja Somogy megyét dél, délkelet irányban. Mögötte azonban további záporok, és erős szél lehet majd. Az ábrán a világos kék szín, a jelentősebb csapadékgócot jelzi.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, szalinay, időjós, időjárás, tavasz, eső