garden_frost_0.jpg


A hosszútávú modell márciusra jól vizsgázott, hiszen +3,+4 fokos anomália eltérést jelzett előre, ami be is jött pontosan, azaz egy rendkívül meleg márciust hagyhatunk magunk mögött. A fentiek alapján tehát nem valószínű, hogy az április ilyen kirívóan meleg lesz.

Az előrejelzés bizonytalansága azonban nem kicsi. Ennek oka, az Európa északi részén felhalmozódó, nagy mennyiségű hideg levegő, amely előbb-utóbb délebbi szélességek felé veszi irányát. A hónap első hetében meg is közelít bennünket ez a hideg légtömeg, azonban a számítások szerint, a fagyos levegő zöme a Kárpát-medencétől északkeletre, keletre szakad le, így hazánk északkeleti területeit érintheti majd, és főleg ezeken a tájakon okozhat majd jelentősebb hőmérséklet visszaesést. 

A következőkben jelentős hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki Európa felett. Az északi hideg, és a délen felhalmozódó meleg levegő választóvonala, könnyen lehet, hogy a Kárpát-medence közelében fog húzódni. Erre az időjárási helyzetre, akár a látványos hideg betörések, illetve a komolyabb felmelegedések is jellemzőek lehetnek, amelyek egy meglehetősen változékony, mozgalmas, ám összességében átlagos hőmérsékletű áprilist vetíthetnek előre.

Összefoglalva tehát, az április összességében átlagos, vagy kicsivel átlag feletti hőmérsékletű lehet. A hideg, illetve melegfrontok váltakozásával, időnként átlag alá, máskor átlag fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

A hidegebb periódusokban továbbra is számítani lehet gyenge fagyok kialakulására. A mostani számítások szerint, könnyen előfordulhat, hogy a  hónap hűvösebb lesz, mint amilyen a március volt. Azonban ne felejtsük el, hogy a márciusban megszokott 20 fok körüli hőmérsékletek,   májusra jellemző értékeknek felelnek meg.

Megjegyzés: Az előrejelzés a hosszú időtáv miatt meglehetősen bizonytalan, ezért csak jelzésértékű. Az előrejelzésben bekövetkező jelentős változás esetén, tájékoztatjuk olvasóinkat.



A CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra. A modell +1,+2 fokos anomália eltérést jelez a hónapra.

 
A CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra. A modell  nem mutat eltérést a normálistól, tehát átlagos mennyiségű csapadékot vár a hónapra.



A modell az április 2. utáni időjárási helyzetet jelzi. Jól látható a hőkontraszt kialakulása Európa felett. Északon nagy mennyiségű hideg levegő található, míg délen ennél jóval melegebb az idő. A hideg levegő észak felől hazánkat is megközelíti.



A 3. ábrához kapcsolódva, ezen az előrejelzési térképen még jobban látszik a kialakuló hőmérsékleti kontraszt Európa felett. A Kárpát-medence a 2 ellentétes légtömeg határán fekszik. Amennyiben ez az időjárási helyzet megvalósul, úgy mozgalmas, változékony időjárás köszönthet be. A modell az április 10. körüli időjárási helyzetet jelzi.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, tibor, kapospont, szalinay, időjárás