Az északnyugatról érkező hidegfront előterében, már csütörtöktől délnyugatira fordul felettünk az áramlás, mellyel erőteljes melegedés kezdődik. Péntek hajnalra már megszűnnek a gyenge fagyok, a délutáni órákra általában 14-18 fok közé melegszik majd a levegő. Szombat délelőtt még lehet számítani több-kevesebb napsütésre, a hidegfront előtt még meglehetősen magasra, 16-20 fokig emelkedik a hőmérséklet. A magasabb értékek a megye déli felén valószínűek. A délutáni órákban észak felől markáns hideg front lép be az országba.

A mostani számítások szerint, Somogy megyét 14-18 óra között érheti majd el a front. Erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol esetleg zivatar is. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A front érkeztével gyors hőmérséklet csökkenés várható. Vasárnap felhős, erősen szeles, időnként záporokkal tarkított idő várható, 8-11 fok közötti hőmérsékletekkel. Hétfőre ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, erős melegedés kezdődik.

Összefoglalva tehát, szombat délutánig nem valószínű olyan időjárási esemény, amely a március 15.-i ünnepségeket megzavarná! A késődélután, kora este kezdődő szabadtéri rendezvényeket azonban, megzavarhatja már az érkező markáns front. 

Amennyiben az előrejelzésben jelentős változás állna be, tájékoztatjuk olvasóinkat.


 

Csapadék előrejelzés március 15. 18 órára. Jól látszik az ábrán, hogy szombat 18 órára, Somogy megye nagy részét már beteríti a hidegfront csapadékzónája.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jelzés, előre, március, időjárás