3.jpg

Márciusi hosszútávú előrejelzésünkben már utaltunk rá, hogy a hónap közepétől van esély egy esetleges északnyugati irányítás kialakulására hazánk felett. A legfrissebb modellszámítások megerősítik ennek a lehetőségét. A hónap közepéig tartó csendes, napos, száraz időt, felválthatja a változékony, szeles, a tavasz első hónapjaira jellemző északnyugati irányítás. A tél végére, tavasz elejére, az Atlanti-óceán nagy víztömege már lehűl, így ennek következtében, a nálunk déli, enyhe áramlásokat okozó brit ciklontevékenység is gyengül, illetve megszűnik. Grönland felett azonban, igaz egyre zsugorodó, de még mindig tekintélyes mennyiségű hideg levegő található, amely beleszólhat Európa időjárásába. Ugyanakkor az európai szárazföld, az egyre magasabb napállás következtében, folyamatosan melegszik, a déli tájakon már komolyabb mennyiségű meleg légtömegek tudnak felhalmozódni.

A két egymástól eltérő hőmérsékletű területek között, előbb-utóbb megindul a hőkicserélődés vagy hőkiegyenlítődés folyamata. Szinte törvényszerű, hogy ilyenkor a Kárpát-medence felett, északnyugati irányítás alakul ki. Mivel a Grönland irányából érkező, úgynevezett óceáni hidegfrontok, főleg a magasban szállítanak fölénk hideg levegőt, ezért ebben az időjárási helyzetben komoly téli idő nem tud kialakulni. A gyakori hidegfrontok azonban, változékony, igen szeles, záporokkal, hózáporokkal tarkított, az átlagosnál néhány fokkal hidegebb időt eredményezhetnek, a nappali órákban mindössze 7-10 fok körüli hőmérsékletekkel. A hidegfrontok között, átmenetileg erőteljesebb felmelegedések is lehetnek, ezeken a napokon a hőmérsékletek elérhetik majd a 15-17 fokot is. A gyakori szeles idő megakadályozhatja majd az erősebb éjszakai lehűléseket, így remélhetőleg komolyabb fagyoktól nem kell tartanunk.

Szombaton a nap első felében még lehet számítani napsütésre, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet. A hőmérsékletek még magasan, általában 16-19 fok körül alakulnak. A mostani számítások szerint, a késő délutáni óráktól, markáns hidegfront éri el megyénket. Erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, néhol akár heves zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. Vasárnapra megérkezik a fent említett grönlandi hideg levegő első hulláma, jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a felhőátvonulásokból futó záporok, a hegyekben hózáporok várhatók. Hétfőtől átmeneti újabb felmelegedés kezdődik.

Összefoglalva tehát, a hónap közepétől az északnyugati áramlások vehetik át a szerepet időjárásunkban. A hideg és melegfrontok gyakori váltakozásával, mozgalmas, szeszélyes, időjárás alakulhat ki, amely meghatározhatja majd a hónap további részének időjárását is.

Bár még kicsi az esélye, de március 20. után, akár síkvidéki havazás sem elképzelhetetlen.

Megjegyzés: A középtávú előrejelzés még bizonytalan, ezért csak jelzés értékű. Az előrejelzésben bekövetkező jelentős változás esetén, tájékoztatjuk olvasóinkat.

1.jpg

1. ábra: Az ábrán a kialakuló északnyugati irányítás látszik. Grönland irányából érkeznek felénk a hidegfrontok. ( kék nyíl ) Ugyanakkor Európa déli, délkeleti felén meleg levegő található. Az ábrán a kékes színek jelzik a hideg levegő előrenyomulását, míg a sárga és narancs színek a meleg légtömegeket jelzik.

2.jpg

2. ábra: Hőmérsékleti és csapadékdiagram Somogy megyére, a következő 2 hetes időszakra. A modell jól érzékelteti a hőmérsékleti "hullám vasutat". Gyakori változások, hideg és melegfrontok alakítják majd időjárásunkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapospont, szalinay, eső, tavasz, időjárás