56..jpg

Tavaly az elmúlt 50 év egyik legkomolyabb hóhelyzete volt ilyenkor. Az idén egészen más időjárási helyzet alakult ki Európa felett, így nem kell attól tartanunk, hogy a tavalyi helyzet megismétlődik.

Mint ahogy előző előrejelzésünkben már utaltunk rá,  március közepétől, kétféle időjárási helyzet alakulhat ki, amely meghatározhatja majd a hónap időjárásának további alakulását. A legfrissebb számítások szerint, a hónap közepére, az átmeneti kisebb lehűlés után, ismét az előoldali, meleg áramlások veszik át a főszerepet időjárásunkban. A jövő hét közepéig egyelőre még az északi, északkeleti áramlások dominálnak felettünk, ennek hatására marad a mérsékelten meleg idő. Mivel viszonylag hűvös levegő tölti ki a medencénket, ezért a hajnali órákban többfelé várható majd gyenge fagy, de nappal, a sok napsütés hatására 11-14 fokig melegszik majd a levegő. A jövő hét második felére megszűnik a hidegebb levegő utánpótlása. Ezzel egy időben, egy ciklon előoldali áramlásában, dél felől enyhébb léghullámok érnek el minket, tovább erősödik majd a nappali felmelegedés. A mostani számítások szerint, Nemzeti Ünnepünkön, különösen a déli, délnyugati tájakon, így Somogyban is, többfelé mérhetünk majd 15-18 fok körüli hőmérsékleteket.

A jövőhét végén, egyelőre a napos, száraz időnek van nagyobb esélye, így aztán a 16-18 fok körüli maximum hőmérsékleteket még melegebbnek is érezhetjük majd.

Igazi kárpótlás lenne ez az időjárástól, a tavalyi helyzet után!

Megjegyzés: Az előrejelzés a hosszabb időtáv miatt még kissé bizonytalan. Amennyiben az előrejelzésben jelentősebb változás áll be, abban az esetben tájékoztatjuk olvasóinkat.

1..jpg

1. ÁBRA: Az ECMWF modell 2 méteres hőmérsékleti előrejelzése március 15-re. A modell Somogy nagy részére 16, a déli határmentére 18 fokos hőmérsékletekkel számol.

2..jpg

2. ÁBRA: A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti előrejelzése március 16-ra. Az előzőhöz hasonlóan, ez a modell is 16-18 fokokkal számol a következő hétvégére. A két jelentős időjárási modell, most szinkronban van egymással, mindegyik egyértelmű melegedést vár.

3..jpg

3. ÁBRA: A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti görbéje Kaposvár környéki rácspontra. Szépen látszik jövő péntektől a melegedési tendencia.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, kapospont, előrejelzés, tél, szalinay, időjárás