cover.jpg

Északkelet felől száraz léghullámok érkeznek térségünkbe, mindenütt felszakadozik a felhőzet. A sok napsütés hatására erősödik a nappali felmelegedés, azonban az éjszakák egyre hidegebbek lesznek, megjelennek a gyenge fagyok is. Szombaton eleinte még felhős lesz az ég, majd megkezdődik a felhőzet jelentős csökkenése, a délutáni órákra kisüt a nap. A hőmérséklet a legmelegebb órákra 11-14 fokig emelkedik. Vasárnap reggelre már erősebben lehűl a levegő, többfelé képződik talaj menti fagy.

Napközben, a zavartalan napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban többfelé mérhetünk majd 11-15 fok közötti hőmérsékleteket. Hétfőn is folytatódik a napos, száraz idő, a vasárnapihoz hasonló maximum hőmérsékletekkel. Tartósabb csapadékmentes időszak kezdődik.

A Kárpát-medence felett egy anticiklon képződik. Ennek hatására, a következő napokban száraz, napos idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: Eleinte még erősen felhős lesz az ég, majd mindenhol csökken a felhőzet, kisüt a nap. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 11-14 fok körül alakul. Késő estére 4-8 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Túlnyomóan napos idő várható. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között alakul. A délutáni órákra 11-15 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: Túlnyomóan napos, száraz idő várható. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 11-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: A következő egy hétben is folytatódik a hasonló idő. A jövő péntektől erősödhet a nappali felmelegedés.

Végezetül nézzék meg időjósunk nőnapi gondolatait:

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: eső, tél, előrejelzés, szalinay, időjárás, egészségügyi anyagok