North3LRG1-1.jpg


Megérkezett a hosszútávú CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése március hónapra. A modell a februárihoz hasonlóan, átlagosnál enyhébb, és nagyjából átlagos mennyiségű csapadékkal számol a hónapra.

A hónap első harmadában, az átlagosnál több, a további részében pedig az átlagosnál kevesebb csapadék valószínű. A középtávú meteorológiai modellek, amelyek igaz, hogy csak két hétig "látnak el", ezt szintén megerősítik. A hónap közepétől azonban kissé megnő a bizonytalanság. A modellszámítások szerint, a folytatásban kétféle időjárási helyzet alakulhat ki a Kárpát-medencében. Valószínűleg marad az eddigi ciklon előoldali helyzet, melynek hatására a déli, délnyugati áramlások fognak dominálni. Ennek következtében, az idő előrehaladtával, már egyre melegebb léghullámok érhetnek el minket. A hónap közepére, főleg a déli, délnyugati tájakon, már megjelenhetnek a 20 fokhoz közeli hőmérsékleti értékek is.

Ezzel egy időben, a hónap elejére még jellemző csapadékhajlam is jelentősen csökkenhet, azaz szárazabb, meleg időjárás alakulhat ki hosszútávon. A kezdeti 10-15 fokok után, megjelenhetnek majd a 15-20 fokok is.

A hónap közepétől azonban, egy ettől lényegesen eltérő időjárási helyzet kialakulására is van esély. Bár egyelőre még kicsi az esélye, de második lehetőségként meg kell említeni az északnyugati irányítás kialakulását, és ezzel együtt egy hideg elárasztás bekövetkezését is. Némely modellszámítás nem veti el ennek a lehetőségét sem. Van ugyanis esély arra, hogy az eddigi enyhe időt okozó brit ciklon gyengüljön, vagy átmenetileg megszűnjön, és ennek következtében úgynevezett blokking helyzet jöjjön létre. Amennyiben ez megvalósulna, úgy északnyugatira, északira fordulna felettünk az áramlás, amellyel hidegfrontok sorozata érné el a Kárpát-medencét.

Komoly lehűlés, igazi téli idő azonban ebben a helyzetben sem lenne, ugyanis az úgynevezett óceáni hidegfrontok, a hideg levegő zömét főleg a magasban szállítják. Szeles, frontos, amolyan se nem hideg, se nem meleg idő alakulna ki, a nappali órákban 8-10 fok körüli, míg a hajnali órákban 0 fokhoz közeli hőmérsékletekkel, időnként záporokkal, a hegyekben hózáporokkal.

Összefoglalva tehát, a mostani számítások szerint, a március hónapunk, mindkét időjárási helyzet megvalósulása esetén is, összességében átlagos, vagy átlagosnál enyhébb lehet. A hónap közepén van esély egy mérsékelten hideg, változékonyabb periódus kialakulására is. Amennyiben a brit ciklon nem szűnik meg, ( jelenleg ennek van nagyobb esélye) abban az esetben marad az előoldali meleg áramlás, a későbbiekben esetleg egyre erőteljesebb "hőhullámokkal".

Megjegyzés: Az előrejelzés a hosszú időtáv miatt meglehetősen bizonytalan, ezért csak jelzés értékű. Amennyiben az előrejelzésben jelentős változás történik, úgy tájékoztatjuk olvasóinkat.

Magyarázat az ábrákhoz:

1. ábra: A CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra. A modell +3 anomáliát vár a hónapra.

2. ábra: A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti előrejelzése a hónap közepére. A modell a déli tájakra már 20 fok körüli hőmérsékletekkel számol.

3. ábra: Amennyiben a brit ciklon leépül, és helyette anticiklon épül fel ( A ), abban az esetben északnyugatira, északira fordul felettünk az áramlás, mellyel a magasban jóval hidegebb levegő érkezhet. (kék nyíl)

4. ábra: Ha kialakul az északnyugati irányítás, abban az esetben, jóval hűvösebb idő várható a hónap közepétől. A modell március 15.-re, 8-10 fokos hőmérsékleteket vár.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapos, tibor, pont, időjós, szalinay, időjárás