Egy hétfői helyszínbejáráson kiderült: az első ütem 36 ezer négyzetméterén egy több szintes üzemet alakítanak ki. Az alsó és a legfelső szinten lesz termelés, a középsőn pedig a technológiát segítő energiaellátás. A dolgozók kényelméről egy hatalmas étkező és pihenő gondoskodik majd.

A vállalkozás bérfejlesztésekkel is várja a szakképzett munkaerőt. Már most 100 főt vennének fel. A vezetőség ugyanis azt szeretné, ha a cég meghódítaná egész Európát - mondta el Prohászka Balázs, gazdasági igazgató: "Mi egy magar bajnokot szeretnénk az európai piacon létrehozni. Egy új magyar bajnokot! A Kometa a régi méretében Magyarországon nagyvállalatnak minősül, de Európában egy kisvállalat. Ezért most az exportot nagymértékben szeretnénk növelni és ezáltal egy olyan pozíciót kivívni, hogy megkerülhetetlnek legyünk a kontinensen."  

Szita Károly, Kaposvár polgármestere (b) és Prohászka Balázs, a Kometa 99 Zrt. gazdasági igazgatója (j)
Szita Károly, Kaposvár polgármestere (b) és Prohászka Balázs, a Kometa 99 Zrt. gazdasági igazgatója (j)

A kaposvári húsüzem fejlesztése nagyban illeszkedik a város újraiparosítási törekvéseihez is - tette hozzá Szita Károly, polgármester, hiszen az élelmiszeripar startégiai ágazat a somogyi vármegyeszékhelyen, a cég pedig az egyik legjelentősebb foglalkoztat a térségben.

A beruházás második üteme jövő év végén zárulhat le, míg a teljes egység 2027 év végére készülhet el, több mint 30 milliárd forintból. Ezeken túl egy vágóhidat is építenének 2029-re, amivel akár megnégyszerezhetnék a feldolgozási kapacitásokat. Mindeközben az energiaköltségeket napelemparkkal csökkentené a cég.

Címkék: újraiparosíít, vágóhíd, húsüzem, Európa, sertés, bér, élelmiszer, piac, munka, Kaposvár, gazdaság