A 2025-ös XXI. Synvino Borversenyre összesen 400 bort és pezsgőt neveztek be a borászatok és pincészetek az ország 18 borvidékéről. A versenyen a zsűri összesen 226 fehér-, 121 vörösbort, 53 rozét értékelt. A legtöbb bor - 209 - a 2024 évjáratból került ki, utána 2023 és a 2021 következik sorban. A borverseny legkorosabb tétele a Bock Borászat 2012-es évjáratú Bock Capella vörösbora volt.

Az idei borversenyen a legjobbaknak járó Synvino díjakat Kiss István Pincészete 2017-es 6 puttonyos Sárgamuskotály aszúja, az Ikon Borászat 2024-es Ikon Sauvignon Blanc-ja, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2024-es Kékfrankos rozéja és Sauska Pincészet 2020-as Cuvée 7 vörösbora kapta. Nagyarany minősítést kapott egy bordói típusú cuvéé, az Antalvin Kft. 2021-es Bonvivan névre keresztelt vörösbora, a Maróti Pince 2016-os Mátrai Hárslevelűje, valamint a szekszárdi Schieber Borászat 2022-es Patina Cabernet Franc vörösbora. A verseny története során újdonságként idén a legjobb pezsgő kitüntető címet a Gedeon Birtok Kft. 2023-es Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc pezsgője kapta.

Emellett 97 arany, 235 ezüst és 49 bronz minősítést osztott ki a nevezők között a zsűri.

"A Synvino Borversenyt már huszonegy éve szervezzük a hazai borászatok, pincészetek számára. A rangos verseny egyrészt lehetőséget teremt számukra, hogy akár már az előző évjáratú boraikat megmérettessék, másrészt a rendezvény jó alkalmat teremt a szakmai tapasztalatcserére is az új trendeket, valamint szőlővel és borral kapcsolatos kérdéseket illetően" - mondta Dr. Varga Zoltán, a Syngenta termékmenedzsere a siófoki díjátadón.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt évben Magyarországon 58 ezer hektáron termesztettek szőlőt, a számos időjárási és egyéb kihívás mellett 3,73 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák, ami 11%-kal kevesebb, mint az elmúlt 10 szezon átlagtermése. A hivatalos becslések szerint ebből mintegy 2,6-2,8 millió hektoliter bor készülhet. Az elmúlt szezont mérlegre téve száraz és meleg esztendő volt 2024: a szőlő fenológiáját tekintve előrébb volt az átlaghoz képest. Az időjárás szélsőségei és a gyors, illetve korai szüret volt a legkomolyabb kihívás. Növényvédelmi szempontból a lisztharmat okozott problémát egyes térségekben a termelőknek.

Címkék: Syngenta, pezsgő, pincészet, zsűri, bor, verseny, gazdaság