A Rádió Most péntek reggeli műsorában Szita Károly évértékelőjéből hangzottak el részletek. A városvezető egyebek mellett arról is beszélt, hogy ma, amikor Európa legnagyobb, megoldandó problémája ma az energia, a város jól döntött, hogy nem fogadta el a kiszolgáltatottságot.

Úgy fogalmazott: „az Európai Unió a most kialakult energiaválságot nem tudja megoldani. A bajt ráadásul azzal is tetézték, hogy rossz választ adtak a háborúra, és ugyancsak rosszul sült el az energiahordozókra kivetett szankciós politikájuk is.”

Az egekbe szökő gáz és a villanyárak miatt Kaposvár energiaköltsége 3 milliárd forinttal nőtt. Az energiafüggőség csökkentéséért Kaposvár a gázolajjal hajtott buszokat répaszeletből előállított biogázzal járó járművekre cserélte, a tervek szerint pedig 42 darab elektromos autóbuszt vásárolnak, megépült Közép-Európa legnagyobb napelemparkja, és napelempark működik a Cseri úton is. Épül a Városi Zöld Fűtőmű, ahol faapríték váltja ki majd a drága földgázt.

A kaposvári vízmű működtetésébe tulajdonostársként bekapcsolódik a magyar állam is – mondta a polgármester – mert a cég villamosenergia költsége a négyszeresére nőtt, az elöregedett csatornarendszer felújítása pedig több milliárd forintba kerül. A cél ugyanakkor az, hogy víz a legolcsóbban, a legjobb minőségben és biztonsággal jusson el a kaposváriakhoz.

Szita Károly azt is bejelentette, hogy a város felgyorsítja energetikai beruházásait, így idén 1 milliárd forintot költenek arra, hogy még kevesebb villanyt és gázt kelljen vásárolni.

Címkék: ár, földhő, geotermikus, áram, korszerűsít, gáz, költség, napelem, biztonság, fejleszt, távhő, energia, Kaposvár, gazdaság