Az ünnepek közeledtével a nagy rohanásban hajlamosak vagyunk meggondolatlanul vásárolni, ezért 1992-ben kanadai fiatalok kitaláltak egy napot, amit arra fordíthatunk, hogy kiszálljunk ebből a mókuskerékből, és átgondoljuk, hogy mi a fontos valójában. Ez a Ne vásárolj semmit nap, ami minden év november utolsó péntekére esik, és szemben a hazánkban is egyre elterjedtebb Black Friday-jel a fogyasztói társadalom elleni tiltakozásról és a környezettudatosságról szól.

Mikor vásárolunk hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen sokba kerül Földünknek minden vásárlási cikk, amit kosarunkba teszünk. Legyen szó mobiltelefonról, játékautóról, ruháról vagy akár ételről előállításuk és szállításuk mind rengeteg természeti erőforrást vesz igénybe, és csomagolásuk vagy későbbi hulladékuk szennyezi a környezetünket.

Ezen a fogyasztói böjtnapon van időnk átgondolni, hogy mire is van valójában szüksége szeretteinknek karácsonykor, egy sokadik porosodó dísztárgyra, esetleg bögrére, vagy együtt töltött időre, élményekre. A mozgalom arra bíztatja az embereket, hogy tárgyi ajándékok helyett adjunk kulturális vagy sport programokat például mozijegyet, színházjegyet, múzeum belépőt, koncert jegyet, uszoda bérletet, vagy együtt töltött időt, közös vacsorát, kirándulást. Ha mégis ragaszkodunk a hagyományokhoz és valami kézzelfogható dolgot szeretnék adni, akkor olyan ajándékot válasszunk, amiről biztosan tudjuk, hogy hasznát veszi majd szerettünk.

Földünk és szeretteink is egyaránt hálásak lesznek érte!

Címkék: fogyasztó, Föld, vásárol, környezet, klíma, gazdaság