Megújuló energiák, elektromos közlekedés, hulladékgazdálkodás. Ez a három fő témaköre annak a zöld konzultációnak, amit nemrég meghirdetett a kormány.

"Nagyon fontos, hogy a lakosság támogassa ezeket a programokat. A kormány tud ösztönzőket nyújtani, viszont a lakosság az, illetve a helyi közösségek, akik megvalósítják ezeket, úgyhogy nagyon fontos, hogy egy ilyen párbeszédet lefolytassunk és ezért indítottuk ezt a konzultációt." - mondta el a fórumon Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A kérdőív 12 kérdésével kapcsolatban egy országjárás is indult, amely valamennyi vidéki és fővárosi felsőoktatási intézménybe eljut. A tegnapi állomás a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa volt. A fórumon leginkább olyan fiatalok vettek részt, akiknek a zöld témák a tanulmányaikhoz is kapcsolódnak.

zöld fórum

"Úgy gondolom, hogy ez egy aktuális és hasznos tanulmány a jövőre nézve, hiszen egyre fontosabb, egyre felértékelődik a környezetvédelem és az ehhez kapcsolódó gazdasági tevékenységek szerepe." - árulta el Végvári Bence, MATE Kaposvári Campusának hallgatója.

A beszélgetésen Kaposvár jó gyakorlatai, példaértékű klímavédelmi törekvései is szóba kerültek.

"Kaposvár minidg is megtett mindent az energiafüggetlensége érdekében, vagyis az energiafüggőségét minidg is szerette volna csökkenteni és az üvegházhatású gázok kibocsátását is, ezért egy nagyon komoly, öt területből és 27 pontból álló, programot, klímavédelmi programot állított össze, ennek a végrehajtása gőzerővel zajlik Kaposváron." - tette hozzá Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő.

A nagyívű fejlesztések mellett sok múlik a lakosságon is. Például azon, hogy vászontáskát használunk bevásárláskor, hogy lekapcsoljuk a villanyt, hogy komposztálunk vagy, hogy éppen szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

"Ezek tényleg olyan apró dolgok, amik nem kerülnek nagy energiába, nem kerülnek sok pénzbe, hanem csak meg kell szokni azt, hogy a jövőben így éljük az életünket, és akkor tényleg elérhetjük a közös célunkat, hogy egy szebb Magyarországon élhessünk." - mondta el a fórumon Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

Hazánk célja egyébként az, hogy 2050-re klímasemleges ország legyen. A károsanyag-kibocsátás terén már most is az Európai Unió első tíz legjobban teljesítő országa között vagyunk: 1990 óta 32 százalékkal csökkent idehaza a károsanyag-kibocsátás mennyisége.

Címkék: zöld konzultáció, MATE, fórum, gazdaság