A hosszan tartó hőség és az egyenetlen csapadékmennyiség megviselte az idei kukoricatermést Baté határában is. A 60 hektáros termőterületről mintegy 7 tonna tengerit tudtak betakarítani. Az idei rossz eredményt a szakemberek a 2007-es évhez hasonlítják, amikor mindösszesen 3 tonna volt a termésátlag. Azt mondják, a gazdálkodók részéről azonnali váltásra volna szükség a minél több hozam és jobb minőség érdekében.

"Oda kell figyelni a gazdálkodóknak a vetésváltásokra és a vetésforgónak a kihasználására, mert ebben a szituációban, az aszályos időszakban, a monokultúrába vetett, ugyanolyan kukoricamag kevesebbet hozott, mint ami vetésváltásba volt" - árulta el kérdésünkre Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

kukorica

Somogy megyében mintegy 65.500 hektáron vetettek idén kukoricát, betakarítása már mindenhol befejeződött, a következő feladat az értékesítés. Jelenleg 80-85 ezer forint tonnánként a kukorica ára, jóval magasabb, mint a korábbi években, de a felvásárlási ár folyamtosan egyre feljebb megy. Épp ezért a gazdák jó része kivár még, és akkor adja el terményét, amikor már a további munkákhoz szüksége lesz forrásra.

"Eddig is hozzászokhattak már a gazdák, hogy napi árak voltak. A mostani időszakban a napi árak iszonyatosan eltérő összegeket mutatnak, és többnyire felfelé megy. Jelen pillanatban én azt gondolom, hogy nagyon sokan tartják a kukoricát is tárolóban, akinek erre lehetősége van. És abból kiindulva, hogy gyakorlatilag majdnem fele annyi termés lesz, 60%-a az előző éveknek, el fogják tudni tenni a gazdák" - tájékoztatott Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke.

Sokan már nekiálltak az őszi vetéseknek, most viszont a műtrágyagyártást is érintő és egyre súlyosbodó gázár miatt kialakult helyzet okoz gondot a gazdáknak. A földgázhiány hírére a műtrágya ára a háromszorosára nőtt, ráadásul az itthon előállított mennyiség sem képes lefedni az igényeket. Aki tud, áldoz a szerves trágyára, aki pedig nem és gyengébb tápanyaggal látja el földjét, terméskieséssel számolhat.

Címkék: átlag, betakarítás, termés, kukorica, gazdaság