Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), minden év október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára. Az Élelmezési világnap egy fontos alkalom, hogy mindenkiben tudatosítsuk: képesek vagyunk felszámolni az éhezést akár egy emberöltő alatt is, így mi lehetünk az a generáció, amely számára az éhezés ismeretlen fogalom. De ezért közösen kell tennünk – írja 2018-as Élelmezési világnapi összefoglalójában a FAO.

A megtermelt élelemmel az egész emberiséget el tudnánk látni, mégis minden kilencedik ember tartósan éhezik. A FAO legfrissebb adatai szerint 821 millió ember éhezett tartósan 2017-ben. Mindeközben 1,9 milliárd ember – a világ lakosságának több mint negyede túlsúlyos. Közülük 600 millió ember súlyosan elhízott. Évente 3,4 millió ember hal meg a túlsúly következtében. Számos országban többen halnak meg az elhízás miatt, mint gyilkosságok áldozataként. Ebből is látszik, hogy szemléletformálással és okosabb élelmiszergazdálkodással komolyan lehetne tenni a globális éhezés ellen. Ennek egyik módja lehet az élelmiszerpazarlás visszaszorítása.

2015 szeptemberében a New York-i fenntartható fejlődés ENSZ csúcstalálkozón 193 ország elfogadta a 2030-ig megvalósítandó 17 fenntarthatósági célt és az ahhoz vezető menetrendet. Ennek egyik eleme volt a szegénység és az éhezés megszüntetése, a bolygó védelme és a jólét biztosításása mellett.

De nem csak az országok és a nagyvállalatok tehetnek egy jobb világ eléréséért, hanem mi magunk is. Erőforrásaink tudatosabb használatával, tápláló étrend követésével, a pazarlás csökkentésével, fenntarthatóbb életmóddal és az ezekre vonatkozó ötletek és vélemények megosztásával sokat tehetünk az éhezés felszámolásáért.

Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Idén az élelmezési világnap alkalmából hosszú kamionsor haladt át Budapest történelmi belvárosán, magyar és nemzetközi élelmiszeripari és kereskedelmi cégek által biztosított, mintegy 33 tonnányi rakománnyal. Az élelmezési világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen szervezte immáron 16. alkalommal.

A rendezvény célja a kézzelfogható segítségnyújtáson túl az élelmezési világnap idei témájára való figyelemfelhívás volt, mely a fenntarthatóság érdekében az élelmiszer-ellátási rendszerek átalakítását és ezen belül is az élelmiszerpazarlás csökkentését sürgeti, hiszen nap mint nap hatalmas mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra, annak ellenére, hogy világszerte emberek milliói éheznek, és szorulnak az élelmiszerbankok, vagy más szervezetek segítségére - írja közleményében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

Címkék: élelmezés, éhezés, világnap, gazdaság