"Egy szakmailag nagyon sikeres szeptembert tudhatunk magunk mögött, töretlen az a fejlődés, amit az általunk fontosnak tartott mutatók vonatkozásában évről-évre tapasztalunk és osztunk meg a nagyközönséggel is az immár 2011 óta megrendezésre kerülő nyilvános trófeaszemléinken…” kezdte dr. Varga Gyula, a SEFAG Zrt. Vadgazdálkodási és Turisztikai Osztályának vezetője, az idei eredményekről szóló beszámolóját Lábod-Nagysallérban, az idei trófeamustrán.

Megtudhattuk, hogy a 2021. év bőgési időszakában a SEFAG Zrt. 8 vadászterületén összesen 187 gímbika került terítékre, amelyek trófeáinak átlagtömege 7,92 kg.

Az idei évben két bika trófeája is meghaladta a 240 nemzetközi (C.I.C) pontot. A bikák bírált korának átlaga 9,6 év.

A 187 bikát kitevő terítékből 149 példány lett érmes, ami 80 %-os érmesarányt jelent. A 149 érmes trófeából 28 egyed arany (19%), 67 egyed trófeája ezüst (45%), 54 egyed pedig bronz minősítést (36%) kapott. Az érmes trófeák bírálati átlagtömege 8,71 kg, bírált átlagkoruk 10,3 év, átlagpontszámuk pedig 197 C.I.C. pont, továbbá 29 gímbika trófeája lett 10 kg feletti. Az idei év abban is speciális, hogy a cég mind a 8 vadászterületén esett aranyérmes bika, a trófeaszemlén pedig kivételesen az összes, szeptemberben terítékre került gímbika trófeáját megcsodálhatták az érdeklődők .

A bemutatóig bírált agancsok közül korai elejtés minősítést csak egy trófea kapott. A 187 bikából 57 egyed (30%) az öreg (12 éves, vagy ennél idősebb), 114 példány a középkorú (61%), 16 pedig a fiatal (9%) korosztályból került ki.

2021 szeptemberének legjei a SEFAG Zrt. számadásában:

A legnagyobb tömegű trófea a Szántódi vadászterületen került terítékre, 13,46 kilogrammal, az elejtőt a vadászaton Mónos Zoltán, a SEFAG Zrt. hivatásos vadásza kísérte.

A legjobb minősítésű trófea 241,79 C.I.C. pontot ért el, ez a bika a Zsitfapusztai vadászterületen Nagy József kíséretében került terítékre, aki szintén a SEFAG Zrt. hivatásos vadásza.

A trófeaszemle mellett további kísérő programok is színesítették a napot az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében, nem csupán a szakma képviselői számára. A természetkedvelők omnibuszon barangolhattak a Lábod környéki erdőben, megtekinthették a Nagysalléri Vadászati és Helytörténeti Emlékházat és a Báró Schell József Emlékparkot is. A kulturális műsor keretében fellépett többek között a Z Generáció és a Somogy Táncegyüttes. A napot Szent Hubertusz mise zárta.

Címkék: gím, Nagysallér, dám, trófea, Lábod, szarvas, gazdaság