Néhány hete még egy eletromos meghajtású, úgynevezett zöld buszt tesztelték Kaposváron. A tervek szerint a helyi buszflotta az évtized végére teljes egészében ilyen járművekből fog állni. Ezek nemcsak hangtalanul közlekednek, de működésük közben semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki. Ez utóbbi ugyanis elengedhetetlen a klímavédelemhez. Kovács Katalin, Kaposvár környezetfejlesztési és városüzemeltetési igazgatója a mai konferencián azt mondta: "Nagyon fontos, hogy egy olyan stratégia mentén megyünk most a klímavédelem érdekében, ami célul tűzte ki, hogy 2050-re energiafüggetlenek legyünk."

A klímavédelmi konferencián Borhi Zsombor, alpolgármester is arról beszélt, hogy a somogyi megyeszékhely elkötelezett a környezt védelme mellett: "Kaposváron minden fejlesztésünket úgy gondoljuk végig, hogy a lehető legenergiahatékonyabb legyen, a lehető legjobban alkalmazkodjon a megváltozott viszonyokhoz. Talán ezt a törekvésünket is díjazták, amikor az Európa Zöld Városa címet nyerte el Kaposvár."

A szakértők a szélsőséges időjárás veszélyeire is felhívták a figyelmet. Főleg a hirtelen lezúdúló csapadék és a hosszan tartó aszályos időszakok okozta problémákra. Az önkormányzatoknak is fontos feladatuk az ezekhez való alkalmazkodás és a víz megtartása. Dukai Miklós, önkormányzati helyettes államtitkár például elmondta: a 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusban jelentős forrásokra pályázhatnak az önkormányzatok, amelyekkel a vízelvezetést, és a vízmegtartást szabályozhatják.

Címkék: stratégia, klíma, gazdaság, Kaposvár