A Race to Zero elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi együttműködéshez eddig 700 város és 3000 vállalkozás csatlakozott. Magyarországról elsőként Kaposvár. A brit nagykövet, Paul Fox egy mai sajtótájékoztatón így fogalmazott: „Azért választottuk Kaposvárt, mert a város kiemelten példaértékű, úttörő szerepet vállalt a klímavédelem érdekében már korábban is. Szeretnénk ezt az együttműködést tovább fejleszteni.”

Kaposvár polgármestere, Szita Károly pedig egyebek közt elmondta: "a város azt vállalta, hogy 2050-re karbonsemleges lesz. Jelenleg 58 százalékon állunk a károsanyag kibocsátás csökkentésében, vagyis az említett hosszú távú cél talán már hamarabb is teljesíthető."

Tíz kaposvári óvoda kap úgynevezett öko-robotokat, amelyek segítségével a legkisebbek játékos formában sajátíthatják el a komposztálás folyamatát. Ez az egyik eleme a három hónapos kampánynak.

Egy másik kezdeményezés révén több helyütt újrafelhasználható cseredobozokat használnak az ételkiszállítás során, így csökkentve a műanyag hulladék mennyiségét.

A kampány során két városi középiskola ivókutakat kap, több étterem és élelmiszerbolt pedig kedvezményes áron értékesíti majd a zárásig meg nem vásárolt termékeket.

Címkék: ENSZ, Race to Zero, robot, komposzt, étel, példa, klíma, nagykövet, éghajlat, környezetvédelem, Kaposvár, gazdaság