A gazdasági élet újraindításért felelős operatív törzs már több mint ötszáz javaslatot fogadott el, hogy minél vállalkozóbarátabb legyen a gazdasági környezet - mondta el a Somogyi Kereskedelmi és Ipakamara fórumán a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László arról is beszélt: jelentős forrás áll rendelkezére a következő uniós pénzügyi ciklusban is.

"Az újraindítás jegyében egy közel 600 milliárdos kerettel indul el a feltételesen vissza bem térítendő támogatások köre. Amit beruházásra, technológiai fejlesztésre, innovációra és képzésre vehetnek igénybe a vállalkozók. A felnőtt képzésre, a vállalati képzésekre pedig 70 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére." - mondta el a fórumon György László.

gazdaság újraindítása SKIK

Az 50 fő alatti vállalkozások képzéseit 70, a közepesekét 60, míg a nagyvállalatokét 50 százalékkal támogatják. Egy munkavállaló után akár fél millió forintot is igénylehetnek a cégek, ennek feltétele, hogy dolgozó további foglalkoztatása, illetve fizetésének a minimálbér növekedéssénél nagyobb arányú emelése. A térség vállalkozói szerint nagyon fontosak ezek a segtíségek.

"Az a helyzet nem változott mostmár évtizedek óta, hogy a kis- és középvállalkozásoknál az önerő, a saját tőke szükséglete mindig hiányos. Tehát minden ilyen támogatás, ami a munkaerő javítást fogja szolgálni, az az életben maradásukat is fogja javítani." - tette hozzá Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Somogyban az egyéni vállalkozók száma hatezerre a kis- és közepes vállakozásoké négyszázra tehető. A szakértők és a döntéshozók szerint őket is helyzetbe hozhatják az új támogatási formák.

Címkék: Gazdaság, újraindítás, SKIK, támogatás