Kétszeresére növelik hamarosan a gyártókapacitást a kaposvári húsüzemben és ezáltal több mint 400 új munkahelyet teremtenek. A cég sikeres éveket tudhat maga mögött: ez év májusában avatták fel legújabb üzemrészüket, most pedig állami támogatással tovább bővítenek. Ez is hozzájárul ahhoz a törekvéshez, hogy egyre több kész terméket exportáljanak.

Az agrárexport fejlesztését támogató országjárás mai somogyi állomásán kiemelték: az élelmiszerfeldolgozó cégek jelentős támogatásra számíthatnak.

"Nagyon számítunk a magyar kormány támogatására, és segítsgére annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben Magyarországon a Dél-Dunántúlon megtermelt termék a lehető legnagyobb mértékben, de feldolgozott formában juthasson el a fogyasztóhoz." - mondta el a konferencián Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Ehhez a törekvéshez a Magyar Agrár- és Ééettudományi Egyetem Kaposvári Campuszának egyedülálló képzési kínálata is nagy segítésget jelenthet.

agrárkonferencia


"Nincs még egy olyan méretű megyei jogú város Magyarországon, amely egyidejűleg 5 tudományterületen folytat felsőfokú képzést. Kaposvár egy ilyen város. A gazdaságtudomány, a neveléstudomány, az agrártudomány és a művészet, és mostantól kezdve a műszaki tudomány területen is elindítjuk a képzésünket agépészmérnök és a villamosmérnök képzésekkel az Óbudai Egyetemmel közösen. Ez egy óriási lehetőség és erő a térség számára ahhoz, hogy valóban el lehesen érni azt a célt, hogy a növénytermesztéstől az állattenyésztésre építve a feldolgozóiparhoz szükséges szellemi muníciót meg tudjuk teremteni." - állította Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pedig arról beszélt, hogy növelni kell az Európai Unión kívüli export mennyiségét és minőségét, a honi mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak pedig nyitnia kell a keleti és a déli államok felé.

"Az agrár export dinamizálása nemzeti érdek. Növelni kell a magyar agrár és élelmiszeripari kivitelt, és a külpiaci esélyeinket. Ehhez a hagyományos és új piacokra egyaránt szükség van. Nem nyersanyag exportőrök szeretnénk lenni, hanem épp ellenkezőleg, technológiát és feldolgozott termékeket szeretnénk eljuttatni a távoli országokba és piacokra." - tette hozzá dr. Bencsik Dávid, államtitkár.

A cél az, hogy ne a nyersanyag, hanem a feldolgozott élelmiszerek hagyják el a megyét, ehhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi szervezete is minden segítséget megad az érintett vállalkozásoknak.

Címkék: konerencia, export, élelmiszer, agrár, gazdaság