20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással indított környezetvédelmi programot 2019-ben Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, melynek keretében kidolgozta a somogyi megyeszékhely új klímastratégiáját. Az azóta eltelt két évben a stratégiában meghatározott vállalások nagy része már teljesült, így idén szeptemberben és októberben már a szemléletformáláson lesz a hangsúly: a város számos rendezvénnyel, workshoppal, tájékoztató kampánnyal hívja fel a kaposváriak figyelmét a közösen elért eredményekre, illetve korunk környezeti problémáira és azok megoldási lehetőségeire.

Napelemek a Sávház tetején
Napelemek a Sávház tetején

Megújuló energiaforrások, energiatakarékosság, újrahasznosítás, zöld közlekedés, és még több zöld terület – ezek Kaposvár klímastratégiájának fő célkitűzései. Az önkormányzat a város polgáraival együttműködve dolgozik azon, hogy a kaposváriak közössége képes legyen megóvni környezeti értékeit, de alkalmazkodni is tudjon a változásokhoz. Hogy olyan várost építsen, ahol minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása, s ahol a polgárok hozzáférnek a biztonságos, fenntartható és megfizethető energiához.

E célok megvalósítása érdekében Kaposvár környezetvédelmi szakemberei a közlekedésfejlesztés, a hulladékgazdálkodás, a zöldterületi fejlesztések, illetve az energiagazdálkodás területén határozták meg a stratégia legfontosabb lépéseit, mely feladatok nagy részét már meg is valósították.

A zöld közlekedés fejlesztése részeként a város folyamatosan bővíti kerékpárútjait, számos elektromos töltőállomást telepített, a közösségi közlekedést ellátó buszflottáját teljes egészében környezetbarát meghajtású járművekre cserélte, a közeljövőben pedig új közbringa rendszert alakít ki.

A hulladékgazdálkodás területén tett vállalások részeként 2020-ben vadonatúj, korszerű szennyvíztelep épült. A tervek szerint azonban továbbfejlesztik a 2015-ben elindult Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Programot is: a papír-, a műanyag- és a fémhulladékok házhoz menő szelektív gyűjtését kiegészítik az intézményi csomagolási hulladékok, és a lakossági eredetű használt sütőolaj házhoz menő begyűjtésével.

A zöldterületi fejlesztések részeként az elmúlt években a belváros számos új zöld felülettel gazdagodott, 2022-ig bezáróan pedig 6000 új fát ültetnek a város közterületein. Új levegőminőség-mérő állomás létesült, a közvilágítás újabb energiatakarékos lámpatestekkel és intelligens lámpavezérlő rendszerekkel korszerűsödött, és folyamatosan zajlik az oktatási intézmények energetikai korszerűsítése is.

Kaposvár nagy lépéseket tett meg a zöld energiák hasznosítása terén is, itt épült meg Közép-Európa legnagyobb naperőmű parkja, illetve a távhőellátásban még nagyobb teret nyert a biogáz hasznosítása.
Mindezekről részletesebb információkhoz juthatnak az érdeklődők az előttünk álló szeptemberi és októberi rendezvényeken, amelyekről előzetesen tájékoztatjuk a kaposváriakat.

A projektről bővebb információt a www.kaposvar.hu oldalon

Címkék: stratégia, klíma, gazdaság, Kaposvár