A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret Magyarországon, a termés átlagos, a minőség kiemelkedő - írja az MTI.

Varga Máté Péter, a Varga Pincészet Kft társtulajdonos kereskedelmi igazgatója az ordacsehi szüreten beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen az elmúlt évekhez képest egy héttel később kezdődhetett meg a szedés.

Csabagyöngye szüret (Fotó: MTI/Varga György)
Csabagyöngye szüret (Fotó: MTI/Varga György)

Az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként, mert Csabagyöngyéből nagyobb a kereslet, mint a kínálat. A hibrid szőlőfajtából reduktív eljárással, érlelés nélkül készül Európa első új bora, amely várhatóan szeptember közepén kerül az üzletekbe.

A Varga Pincészet Csabagyöngyéből 12 hektárról 180 ezer kilogramm szőlőt kíván felvásárolni, amiből 170 ezer palack bor fog készülni - mondta.

Címkék: Ordacsehi, csabagyöngye, szüret, szőlő, gazdaság