Szinte hangtalanul suhan az úgynevezett zöld busz a kaposvári utakon. Az elektromos meghajtású jármű tesztelésre érkezett a városba. A sofőrök és az utasok véleményét ezután kiértékelik, hogy tapasztalatokat szerezzenek a járműbeszerzés és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén.

(Az ingyenes tesztjárat menetrendjét cikkünk alján lehet letölteni.)

A teszt azért is fontos, mert nem laborkörülmények között, hanem valós helyzetekben, a mindennapi forgalmi szituációkban zajlik majd - mondja a Kaposvári Közlekedési Zrt vezérigazgatója. Turnai Károly szerint a 36 ülőhellyel és 40 állóhellyel rendelkező jármű tökéletesen illeszkedik majd a kaposvári buszflottába. Nemcsak hangtalanul közlekedik, de működése közben semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. A kormány célja ugyanis az, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi tömegközlekedésében. 36 milliárd forintnyi támogatást szánnak erre.

Kaposvár elkötelezett a zöld város megteremtése, a környezet védelmét szolgáló beruházások mellett. Ezért lett ledes a közvilágítás, ezért épült meg itt Közép-Európa legnagyobb napelemparkja és ezért cserélték le a gázolajos buszokat földgáz hajtásúra 6 évvel ezelőtt. Kaposvár alpolgármestere, Borhi Zsombor a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: fontos a kaposváriak egészsége, a levegő védelme, ezért indultak el abba az irányba, hogy az elkövetkező években elektromos buszokkal is fejlesszék majd a város tömegközlekedését.

zöld busz - az ingyenes tesztjárat menetrendje

Címkék: klmía, károsanyag, elektromos, autóbusz, környezet, Kaposvár, gazdaság