Átadták a Kométa 99' Zrt. 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzemét Kaposváron hétfőn. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: a mintegy 664 millió forintos pályázati támogatást élvező fejlesztéssel a Kométa lett az első a magyarországi húsipari cégek közül, amelynek ilyen létesítménye van.

Beszámolt arról, hogy az évi 15 ezer tonna kapacitású üzemben dolgozzák fel a vállalatnál keletkező évi 8 ezer tonna feldolgozható vágóhídi mellékterméket. "Ezzel a társaságnál 870 ember munkahelye válik biztossá, csökken a környezeti terhelés, fontos alapanyagokhoz jut az állateledel- és takarmánygyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar is" - közölte. 

A Kometa 99 Zrt. ügyvezető-igazgatója, Giacomo Pedranzini elmondta: eddig elszállították a haszontalan állati hulladékot, amit jelentős összegért semmisítettek meg. Mostantól saját maguk végzik ezt és a feldolgozható részekből állateledel, valamint gyógyszeralapanyag készül.

 Szita Károly polgármester köszöntőjében elmondta, másfél évvel ezelőtt kezdődött meg Kaposvár újraiparosítása. Jelentős előrelépéseket a gépipar, az élelmiszeripar és a zöld gazdaság területén várják. Az új munkahelyek megjelenésével a teljes foglalkoztatottság mielőbbi elérése és a magasabb munkabérek a legfőbb cél. Hozzátette, az elmúlt 20 év legalacsonyabb munkanélküliségét mérték Kaposváron áprilisban és újabb munkahelyek megjelenését segítik elő.

A külügyi tárca vezetője a kaposvári húsüzemnél tett látogatása előtt egy vállalkozásnövelő támogatás kapcsán az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft.-nél is járt. A cukortermékek előállításával és csomagolásával foglalkozó cég 2400 négyzetméteres új raktár- és gyártócsarnokot épít idén, a 370 millió forintos beruházást a kormány 180 millió forinttal támogatja.

Címkék: külgazdasági- és külügyminiszter, húsüzem, Szijjártó Péter, Kométa, Szita Károly, közvetítés, polgármester, Kaposvár