Idén 250 somogyi mezőgazdasági vállalkozó tett hozzá a Magyarok Kenyere Progam 15 millió búzaszeméhez. A megye gazdái a kezdetek óta támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést. Idén, annak ellenére több búzát ajánlottak fel Somogyban, hogy a megyében nagyjából 15 százalékkal kevesebb termett, mint egy évvel korábban - mondta el szombaton Csurgón a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke, Berek Gábor: "Jobban meg tudjuk becsülni a gazdák adományát, ha figyelembe vesszük, hogy az idei év időjárása nem volt kedvező a búzatermelőknek sem. Ők mégis adtak, hogy ezt a példaértékű nemzetegyesítő ügyet szolgálják adományaikkal."

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének megyei elnöke, Szabó Tamás pedig arról beszélt, hogy bár a technológiák sokat változtak az elmúlt évtizedekben, egy valami állandó maradt: "A búzaszem ugyanúgy csírázik. Ugyanúgy kel ki. Ugyanúgy bokrosodik. Ugyanúgy hoz kalászt. A Gondviselő szerepe meghatározó ebben a folyamataban."

Országosan is évről-évre nő a jótékony célra fordítható búza mennyisége, az akciónak pedig már az egész Kárpát-medencére vannak követői.

Az adománybúza csurgói összeöntése után a gabonát a barcsi malomban őrlik meg. A lisztből idős- és gyermekotthonok, intézmények és rászorulók kapnak majd a határokon innen és túl.

Címkék: Magyarok Kenyere, Kárpát-medence, trianon, gazda, gabona, búza, nemzet, jótékony, magyar, gazdaság