Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen beszélt arról, hogy a magyar kormány határozata alapján 2022-től a 25 ezer lakosúnál nagyobb városokban már csak emissziómentes autóbuszokat lehet üzembe helyezni, ezek beszerzését a kormány anyagilag is támogatja. 10 év alatt 36 milliárd forint támogatást biztosít elektromos meghajtású autóbuszok vásárlására, az eredetileg tervezett 20 százalékos támogatásnál akár nagyobb mértékű hozzájárulással is.

A nyolc magyar várossal és egy régióval most induló Zöld Busz Programban 800-800 millió forintot biztosítanak többek között Kaposvárnak a zöldbuszos mintaprojekt elindítására, illetve buszok beszerzésére.

null

A megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai, időarányosan már túlteljesítették a széndioxid-kibocsátás csökkentésére tett vállalásaikat - közölte a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke pénteken Zalaegerszegen. Szita Károly a kormányzat által elsősorban a nagyvárosok számára meghirdetett Zöld Busz Program mintaprojektjének pénteki sajtótájékoztatóján beszélt az MTI-nek arról, hogy a károsanyag-kibocsátásban a tömegközlekedés az egyik meghatározó tényező, ezért is fontos a helyi közlekedés zöldítése.

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére az MJVSZ két éve csatlakozott az Under2 nemzetközi klímavédelmi megállapodáshoz, és a magyar nagyvárosok már időarányosan túlteljesítették vállalásaikat. Az 1990-es szinthez képest több mint 50 százalékkal csökkentették a széndioxid-kibocsátást, 10 év múlva pedig meg fogják haladni a 70 százalékos szintet, miközben az unió 2050-re vállalta a kibocsátás 80 százalékos csökkentését.

null

Kaposvár polgármestere elmondta: a klímavédelmi célok elérése érdekében ezek a városok számos energiahatékonysági projektet indítottak, így a dízelüzemű buszokat több helyen sűrített földgázzal vagy elektromos meghajtással működő járművekre cserélik, megújuló energiát termelnek például naperőművekkel - mint Kaposváron, ahol ősszel adják át Közép-Európa legnagyobb naperőműparkját. Számos intézmény energiahatékonysági felújítását is elvégezték. Mindezek legfőbb eredménye az, hogy ha nem szennyezzük a környezetet, egészségesebben élhetünk - jegyezte meg Szita Károly.

Címkék: zöld busz program, zalaegerszeg, szita károly, gazdaság, kaposvár