Épp egy héttel ezelőtt jelentették be a Kaposvári Egyetemen, hogy a campus az Óbudai Egyetemmel közösen szeptemberben villamosmérnök képzést is indít.

Szita Károly polgármester akkor azt mondta, napjainkban a versenyképes gazdaság mozgatórugója a gyakorlatorientált oktatás, az új képzés pedig kiváló szakembereket ad majd az élénkülő iparágaknak a térségben is. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen elindul Kaposvár újraiparosítása.

null

A mérnök képzés egyik nyertese a mintegy 1800 embert foglalkoztató Videoton lehet. Számtalan területen foglalkoztatnak ugyanis magasan képzett szakembereket.

- Az ipar szempontjából a felsőfokú műszaki képzés nagyon fontos. Kifejezetten örülünk, hogy Kaposváron is végre elindult ez a képzés. Kaposvár és Marcali tekintetében több mint 100 mérnökünk van jelen pillanatban és ennek a több mint 100 mérnöknek a hatoda az villamosmérnök végzettségű. Úgy gondolom, hogy a villamosmérnök képzés az olyan szempontból fontos és egy nagyon jó alap, hogy a későbbiekben lehet specializálódni különböző irányokba - válaszolta megkeresésünkre Fábián Balázs, a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezető igazgatója.

A villamosmérnöki alapképzést más műszaki képzések is követhetik. Nagy szükség van ezekre a szakemberekre a városban, mert az ipari fejlődés megkívánja a jelenlétüket, csak nehéz őket megtalálni.

- A Kapos Atlas is valószínűleg mint a többi versenytársaink itt a környéken szenvednek a mérnökök hiányában és folyamatosan mérnököket keresünk, folyamatosan igény van a mérnöki munkára, nálunk is nagy hozzáadott értéket próbálunk előállítanil, ahol a mérnökön munkájára feltétlen szükségünk lenne és ez egy nagy hiány jelenleg Kaposváron - mondta a Kapos Atlas Gépgyártó Kft. ügyvezetője, Horváth Árpád.

A cégvezetők azt mondják, ha helybeli fiatalokat oktatnak majd az egyetemen, akkor nagyobb eséllyel itthon is maradnak Kaposváron, hogy a helyi gazdaságot erősítsék.

Címkék: villamosmérnök, képzés, kaposvár, gazdaság